Горушица у трудноћи

Горушица није ретка појава у трудноћи и најчешће се јавља у последњој фази. Да бисте смањили непријатан осећај горушице, једите мање порције, чешће — сваких два до три сата и споро жваћите. Избегавајте зачињену храну, а заборавите на бибер, бели лук, лук, поморанџе, лимун, грејпфрут… Покушајте да измените начин припреме хране — кувајте на пари уместо на уљу или масти, а масну храну избаците са јеловника јер се дуже се задржава у желуцу и теже се вари. Након јела седите или прошетајте, немојте легати бар два сата.

Горушица није ретка појава у трудноћи и најчешће се јавља у последњој фази. Да бисте смањили непријатан осећај горушице, једите мање порције, чешће — сваких два до три сата и споро жваћите. Избегавајте зачињену храну, а заборавите на бибер, бели лук, лук, поморанџе, лимун, грејпфрут… Покушајте да измените начин припреме хране — кувајте на пари уместо на уљу или масти, а масну храну избаците са јеловника јер се дуже се задржава у желуцу и теже се вари. Након јела седите или прошетајте, немојте легати бар два сата.

Да ли нека храна може да ублажи горушицу?

Покушајте да сваки оброк залијете јогуртом, да грицкате бадеме или неслане кокице. Неким трудницама је помогао сув кекс или двопек док неке нису нашле намирницу која би им помогла у смиривању горушице.

Постоји ли лек против горушице?

Избегавајте обилне и тешке вечере, једите мање, лаку, незачињену храну. Немојте лећи да спавате непосредно после вечере, а ако ни то не помаже, нека вам узглавље буде издигнуто.

Уз консултацију са лекаром мозете користити лек да се сузбије горушица, попут антацида или алгината. Алгинати формирају баријеру на површини желудачног садржаја и механички спречавају рефлукс киселине и хране тј горушицу.

Будите опрезни са конзумирањем чајева док сте у другом стању, јер постоји могућност да неки састојци из биљака могу да буду штетни за бебу, док неки могу да изазову дијареју и лупање срца код труднице, уколико се пију у већој количини.

Када се трудницама препоручују чајеви?

Трудницама се чајеви препоручују као замена за кафу (једна шољица кафе садржи кофеина као четири шољице чаја), као један од начина хидратације, али и у случају неких тегоба, прехладе, грипа, мучнина…

Напици од нане и ђумбира олакшавају јутарње мучнине, матичњак има умирујуће дејство, као и камилица, док шипак због количине Ц витамина јача имунитет. Ради побољшања укуса у охлађен чај можете додати исцеђен лимун, лимету, наранџу или сок од ананаса.

Без обзира на то да ли уживате или сте „принуђени“ да пијете чај због одређених тегоба, поразговарајте са својим лекаром о томе које биљке би вам он препоручио.